Mijn ervaringen met mijn zonneweringsinstallateur:

 

In mei 2009 besliste ik dat ik een zonnewering zou plaatsen. 

Hiervoor ben ik langs geweest bij een grote installateur van zonnewering, gelegen langs de Baron Ruzettelaan in Brugge.  Dit omdat ik deze al lang weet zijn, en dus veronderstel dat deze zo ook veel ervaring heeft.  Uiteindelijk, bleek later dat deze firma enkele maanden eerder werd overgenomen.

Na een offerte te laten maken en nadat ze eens ter plaatse de woning bekeken hebben werd er een bestelling geplaatst van een 8 meter brede zonnewering uit één geheel met een uitval van 3,5 meter.  Dat mijn woning een houtmassiefbouwwoning is, was geen enkel probleem.  De zonnewering zou ook hier gewoon aan de binnenmuur bevestigd kunnen worden.

Eind juni werd mijn zonnewering geleverd en geplaatst.  Dit is echter niet zonder slag of stoot verlopen:

 

Er werd afgesproken op een vrijdag, kort voor de middag.  De installatie zou zo'n 4 a 5 uur werk zijn.  Zelf was ik toen nog aan het werken, maar had mijn ma toen gevraagd hen binnen te laten.  Rond 14u30 kwam ik thuis en enkel de 12 draadstangen zaten toen in de muur.  Mijn ma vertelde me dat ze erg lang aan het boren zijn geweest en dat dit erg veel lawaai gemaakt heeft. (Later bleek dat ze met een steenboor op een klopboormachine in hout en metaal dachten te kunnen boren!)

Uiteindelijk rond 20uur was de zonnewering gemonteerd, maar moest deze nog verder aangesloten worden.  De zaterdagmorgen zouden ze terug komen om dit te doen, en dit gebeurde ook.  Nog voor de middag werd alles afgehandeld en toen kon de nachtmerrie pas echt beginnen...

 

Nadat ik de zonnewering eens goed bekeken heb zag ik al snel enkele dingen die niet klopten.  Het doek was ondersteboven gemonteerd en de beugel in het midden om de rol te geleiden zat niet in het midden.  Dit doordat het doek niet goed gecentreerd is en daardoor schuin oprolt. 

( klik op de foto voor een groter formaat)

001 geleiderol zit niet in het midden en het doek zit ondersteboven 002 het doek rolt scheef op 003 het doek rolt scheef op

 

Na enkele dagen de zonnewering gebruikt te hebben, moest ik maar blijven stukken cement en voegsel opvagen die op m'n terras terecht kwamen.  Uiteindelijk, nadat ik een ladder genomen heb, bleek de gevel los te komen.  Toen ik met de installateur belde zeiden ze dat ik de zonnewering niet meer mocht gebruiken (waauw, zo ver was ik ook al) en dat ze eens zouden komen kijken.  "Waarschijnlijk komt dit omdat de gevel in slechte staat is" werd erbij gezegd. (de gevel is 6 jaar oud!)  Enkele dagen later kwam de zaakvoerder kijken, en zijn opmerkzame conclusie was: "inderdaad, de gevel komt los".  Toen werd meermaals herhaald dat de zonnewering zeker tot in de binnenmuur bevestigd is, zoals ze altijd doen.  "Het is waarschijnlijk de gevel die niet goed is." herhaalde hij.  De zonnewering moest opnieuw gedemonteerd worden en pas dan zouden ze kunnen zien wat de oorzaak was.  Dit zou pas in september kunnen gebeuren want het was nu erg druk en daarvoor moeten ze met 4 man zijn.  (en ik had toch al dik €5000 betaald dus ik mag letterlijk in de zon zitten)

004 het loskomen van de gevel

 

Eind september werd dan uiteindelijk de zonnewering gedemonteerd en werd de schade duidelijk.  Toen werd er nog steeds door de zaakvoerder gezegd dat de gevel in slechte staat was en dat er onvoldoende spouwankers gebruikt geweest zijn.  Ook was toen te zien dat ze slechts de twee bovenste bevestigingen van de steunen gebruikt hadden.  Dit was volgens hen normaal en geen enkel probleem.  (Iemand die iets van mechanica begrijpt zal wel weten dat dit niet zo is!)  Pas na het verwijderen van enkele losse stenen werd het duidelijk dat er niet diep genoeg geboord was.

005 op metaal boren lukt blijkbaar niet met een steenboor

 

Hier kan je mooi zien dat de gevelsteen ook onderaan los zit.  Dit omdat deze niet gesteund is, doordat ze slechts de twee bovenste bevestigingen gebruikt hebben, en deze niet in de binnenmuur vast zaten.

 

 

Ook zie je duidelijk dat ze een keibout gebruikt hebben.  Deze kan nooit in de binnen- en buitenste muur vast gezeten hebben!  Dit moesten ze al zeker geweten hebben!

006 alle gevelstenen waar steunen aan bevestigd zijn komen los

007 hier zie je duidelijk dat de gevelsteen naar binnen is gedrukt 008 hier zie je zelfs dat ze een keibout gebruikt hebben

 

Uiteindelijk werd er beslist om er een expert van hun verzekering erbij te halen zodat alles hersteld zou kunnen worden.  De zonnewering werd gewoon op het terras achter gelaten, zonder deze zelfs maar af te dekken.  Tijdens de strenge winter heeft deze zelfs sneeuw moeten doorstaan.

009 zo werd de zonnewering achtergelaten, zonder af te dekken  025 Een strenge winter over de zonnewering

Op een bepaalde morgen stond ineens de zaakvoerder aan m'n deur, samen met de expert en iemand van de verzekering.  Ik had toen nachtdienst en een telefoontje op voorhand kon er blijkbaar niet van af!  Die expert bleek gelukkig iemand te zijn die weet wat ie zag en de installateur bleek in fout te zijn.  De installateur had een offerte van de schade laten opmaken en na enkele weken kreeg ik het bedrag van hun verzekering gestort.  Echter niet het gedeelde dat rechtstreeks van de installateur moest komen (hun vrijstelling).  Na enkele weken én een mail naar de installateur werd ook zijn deel gestort.  Pas toen kon ik beginnen met de herstellingswerken.  Ondertussen waren we al winter en dit betekende vele dagen van regen, wind, vriestemperaturen en sneeuw.  Niet echt een weer om een gevel te gaan herstellen dus.  Ik had beslist om zelf de sloopwerken te doen en zelf de steunen te monteren.  Want wat je zelf doet, doe je...  Enkel het metselen en het voegen van de gevel heb ik laten doen.

 

Tijdens de sloopwerken werd al snel duidelijk dat mijn gevel wel in goede staat was.  Dit bleek zeer duidelijk aangezien de zonnewering NERGENS aan de binnenmuur vast zat en dus 100% door de gevel werd gedragen.  Een gevel in slechte staat zou dit zeker geen dagen kunnen uitgehouden hebben.

Om de twee stenen een spouwanker is dus meer dan voldoende, en er werd zelfs bewapening in de gevel voorzien.

010 bewapening in de muur  011 veel bewapening in de puur

 012 de bewapeningsnetten        015 Om de twee gevelstenen een spouwanker

 

Geen enkele van de 12 draadstangen zat dus in de binnenmuur!   Uiteraard, want met een steenboor op een klopboormachine kan je onmogelijk in hout en metaal boren!  Niet moeilijk dat dit zoveel lawaai gemaakt heeft en dat ze anderhalf uur zitten boren hebben!

013 Geen enkele draadstang zat dus in de binnenmuur!  014 Duidelijk dat ze niet voldoende diep geboord hebben!

 

Na het slopen van het bovenste gedeelte van de gevel moesten ook de bestaande voegen uitgeslepen worden.  Dit om een verschil in kleur tussen de oude en de nieuwe voeg te vermijden.

016 Het uitschijven van de nog bestaande voegen  017 De gepluimde gevel

 

Omdat ik een herhaling wil vermijden en omdat het bovenste gedeelte van de gevel nu toch afgebroken is, heb ik beslist om zelf metalen muursteunen te maken om aan de houten binnengevel te bevestigen.  Hierop worden dan de originele steunen gemonteerd.  Nadat ik een schets gemaakt had ben ik naar de ijzerwinkel de benodigde profielen gaan halen. 

018 Schets van mijn steunen

 

Uiteindelijk was elke muursteun wel wat anders, aangezien er op de houten muur ook metalen profielen zitten die niet verplaatst kunnen worden.  Voor een goede bescherming tegen het roesten heb ik de muursteunen laten verzinken.

019 De steunen, allemaal verschillend, op maat gemaakt  020 Na het verzinken

 

Na het verzinken heb ik er nog de moeren in gelast, waarmee later de originele steunen gemonteerd worden.

021 Het lassen van de moeren  022 Klaar om te monteren

 

De steunen heb ik vervolgens met meer dan voldoende houtschroeven stevig vastgezet op verschillende stevige balken.

023 Het monteren van de steunen  024 Allemaal mooi gelijk volgens het touwtje

 

Na het opnieuw isoleren, opbouwen en voegen van de gevel heb ik zelf opnieuw de originele steunen bevestigd op de gevel.  En van mezelf wist ik zeer goed dat deze 100% in één horizontale lijn lagen...

Toen ze half maart eindelijk de zonnewering opnieuw kwamen monteren, paste deze niet erg vlotjes.  Ze beschuldigden mij zeer snel dat de steunen niet in één lijn stonden. ("je ziet 't op 't zicht dat die niet goed staat")  Uiteindelijk, nadat ze zelf ook een touwtje genomen hadden, was snel duidelijk dat ze wel op één rechte lijn stonden.  Een tweede poging om de zonnewering te monteren slaagde wel, toen ze dus zelf op één rechte lijn zaten...

026 Gevel hersteld             027 Steunen aan het monteren

028 Allemaal mooi langs het touwtje    029 Steunen aan het monteren

 

Ik heb hen dan maar hun ding laten doen.  Uiteindelijk hebben ze het doek niet gemonteerd zoals het hoort (bovenkant boven en mooi gecentreerd) want dit kon geen kwaad en is te veel werk om aan te passen.  Ook vind ik de manier waarop ze de elektrische voedingskabel gemonteerd hebben ook maar weer ondermaats.

030 Hun manier om de bekebeling weg te werken  031 Hun manier om de bekebeling weg te werken

Dan maar zelf hun werk opnieuw gedaan, want wat je zelf doet...

032 De bekabeling dan maar zelf opnieuw gedaan  033 Nog maar eens duidelijk, wat ik zelf doe, die ik beter!

Uiteindelijk hoop ik toch die dik €5000,00 goed geïnvesteerd te hebben in een kwaliteitsproduct!