Een tweede regenwaterput bijplaatsen...

Momenteel hebben we een regenwaterput zitten van 10.100 liter.  Hierop zijn al onze aftappunten aangesloten, met uitzondering van 2 in de badkamer en 1 in de keuken.  Dit kan dankzij gebruik te maken van verschillende filters.  Zodoende hebben we in 7 jaar tijd slechts 67m³ leidingwater verbruikt.  Maar tijdens periodes van lange droogtes, komen we vaak "droog" te staan, zodat we alles op leidingwater moeten aansluiten.  Vandaar het plaatsen van een 2de put, zodat we ons tijdens het ganse jaar geen zorgen moeten maken over watertekort.

De tweede regenwaterput wordt gewoon met één leiding aangesloten op de bestaande put, volgens het principe van "communicerende vaten".  Om het rendement zo hoog mogelijk te houden, heb ik dus gekozen voor een put van dezelfde hoogte als de bestaande, zodoende het eveneens een put van 10.100liter geworden is.

Maar waar zou ik die put plaatsen?  Het liefst naast de bestaande put, maar aangezien een betonnen regenwaterput van 10.100liter zo'n 6,5ton weegt is er hier een zware kraan voor nodig, om deze over de woning in de uitgegraven put te plaatsen.  Enkel het gebruik van deze kraan zou echter op zo'n 2.700 euro komen + BTW.  Dit vind ik het allemaal niet waard.  Een kunststof regenwaterput vind ik ook geen optie, aangezien deze meer kost dan een betonnen put en lang niet dezelfde afmetingen heeft als de bestaande put waardoor het rendement véél lager is.  Ook heeft een betonnen regenwaterput het voordeel dat deze de zuurtegraad van het water doet zakken.  Dus de put moest vooraan de woning komen.  Voor de garage zitten er verschillende leidingen in de grond en tussen de garage en carport is er een helling waardoor de put te hoog zou uitkomen.   De enige plaats die dan overschiet is voor de carport.  Dit betekent ook dat ik dagelijks verschillende keren met de wagen (2200kg leeg!) over de regenwaterput zou rijden.  Dit is geen probleem, als ik een put plaats met een verzwaarde bovenplaat (=18cm dikte).  Deze is bestand tot 16ton.

Dus putje laten graven, regenwaterput erin en putje dicht?  Klopt, MAAR, de plaats waar de regenwaterput dient te komen is wat ingesloten en is maar een vierkant met zijdes van 4 meter, die slechts aan één kant toegankelijk is, namelijk aan de zijkant.  Ook zit ik nog met een dakoversteek van 50cm die hier deels over komt.  De regenwaterput heeft een diameter van 2m92 en weegt 7167kg.  Daar komt dan nog eens bij dat, aangezien de plaats zo ingesloten zit, het uitgegraven zand/aarde niet zomaar opzij kan worden gestapeld.  De leverancier van de regenwaterput wilt voor het uitgraven en het plaatsen van de put minimaal 9 x 9 meter vrije ruimte, maar ging akkoord om de regenwaterput te plaatsen met een autokraan, als ik  de put zelf zou uitgraven... 

De ruimte voor een grote kraan is er niet, en een klein kraantje die plaats genoeg heeft om te draaien, die geraakt niet diep genoeg.  Enkel het laatste was dus mogelijk, ik moest dan maar op het einde met de schop verder graven...

Hierna enkele foto's van de werken:

 

Het graven van een sleuf van de bestaande regenwaterput, tot vooraan bij de tweede regenwaterput.  80cm diepte (vorstvrij) en 32m lang.

 

Gat geboord om de leiding in de bestaande put te brengen.

 

En de leiding op de bodem van de put aan een betonblok bevestigd

 

Onderweg een hindernis overwonnen zonder breekwerk

 

Om zo tot (bijna) op de plaats van bestemming uit te komen.

 

Een cirkel met diameter van 4meter aangebracht op m'n gazon.  Zodat ik op de bodem van de 2m50 diepe put toch zo'n halve meter meer naar binnen mag gaan om instorting tegen te gaan.

 

Het uitbreken van de grastegels.

 

Een kraantje (2,3ton) opgehaald die net ruimte genoeg heeft.

 

Eerst de teelaarde weg genomen en dit als volgt:  aanhangwagen vullen, 20m verder rijden, lossen,  terug rijden en opnieuw laden, ...  Na enkele keren de aanhangwagen gelost te hebben, maakte ik met het kraantje van alle kleine hoopjes 1 berg. Ik bleef dit herhalen totdat alle teelaarde weg was. 

Toen wat geel zand opgegraven en daarmee een plateau gemaakt om het kraantje op te plaatsen, zodat deze zo ver mogelijk naar voor kon geplaatst worden om zo diep als mogelijk te kunnen graven. (het kraantje heeft z'n maximale diephang 1m voor z'n rubsen)

 

Tjah, was kraanman worden geen jongensdroom?

 

Na veel zweten met spade en schop toch de juiste diepte bereikt (alles onder de rode lijn was handwerk!)

 

En het kraantje kon zo ook z'n armen eens maximaal uitstrekken

 

Eens kijken welke diameter ik al vlak gemaakt heb

 

Zucht, ik ben er nog niet!  (en stress, want straks komen ze met de regenwaterput)

 

Zo kan je bij temperaturen van 5°C zonder problemen zweten!

 

Op die diepte was't meer op gevoel werken

 

Nu hier nog wat plaats maken

 

Zo, 't laatste bakje gevuld!

 

Een mooi effen vlak voor de regenwaterput!

 

M'n tijdelijke opslagplaats voor aarde en zand.  Hier zijn reeds 7 aanhangwagens geel zand weggevoerd!

 

Net na het uitrakelen van de bodem van de put, de aankomst van de regenwaterput

 

En over de afsluiting met de buren, via een omweg tegen m'n dakgoot, zakte de regenwaterput op z'n plaats

 

En nu kunnen we weer de put dicht maken...

 

Aan- en afvoerleiding aangesloten

 

En voor 2/3 vullen met water

 

Ook nog een ventilatieleiding geplaatst tot in de kruipruimte

 

En de teelaarde er opnieuw over

 

Aangereden met een Engelse deegroller van 2.200kg

 

En net niet door het deksel gezakt

 

Dus toch maar een deksel gekocht die iets meer kan verdragen

 

Goed in de mortel vast gezet

 

En eens de mortel droog is, kan de aarde er opnieuw op...

Na een paar dagen de twee niveaus van de putten opgemeten, en deze waren tot op de cm gelijk!

Laat het nu maar regenen !